Киргизстан поиска водения от Русия блок за сигурност (ОДКС) да разположи

...
Киргизстан поиска водения от Русия блок за сигурност (ОДКС) да разположи
Коментари Харесай

Киргизстан поиска ОДКС да изпрати миротворци на границата с Таджикистан

Киргизстан изиска водения от Русия блок за сигурност (ОДКС) да разположи миротворци по границата на страната с Таджикистан, с цел да подсигурява спазването на примирието сред двете някогашни руски страни от Централна Азия. Това съобщи почитан киргизки чиновник, представен от Ройтерс.

Най-малко 100 души бяха убити през предишния месец при боеве с потребление на танкове, самолети и ракетна артилерия на противоречив сектор от границата.

Въпреки че прекратяването на огъня, контрактувано на 16 септември, граничната работа на Таджикистан упрекна Киргизстан в сряда, че е доближил повече военна техника до границата и е построил укрепления със " злонамерени проекти ".

Министърът на защитата на Киргизстан Бактибек Бекболотов уточни, че е изискал от Организацията на Договора за групова сигурност, постсъветски орган за сигурност, да разположи " дребен " брой войски в противоречивите гранични региони. Той добави, че мир няма да има до момента в който сред двете страни не застане съдия.

И Киргизстан, и Таджикистан поддържат тесни връзки с Москва и разполагат с съветски военни бази.

Припомняме, че напрежението сред двете някогашни руски републики ескалира през септември след престрелка сред граничари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР